0

In de eerste week, tijdens het bouwen van het skelet, kwam ik er al gauw achter dat de wasbeer gekke achterpoten heeft. Een viervoeter heeft andere gewrichten in hun achterpoten dan in de benen van een mens.

Dit probleem heb ik iedere keer een beetje uitgesteld (ik wist niet hoe ik dit zou moeten oplossen) tot dit moment: het testen van de controls. ALLES werkt, behalve de achterpoten… wat enorm vervelend is.

Dit probleem zorgde ervoor dat de poten niet kunnen afrollen, voor bijvoorbeeld tijdens het lopen.

Ik heb van alles geprobeerd, zoals bijvoorbeeld extra IK’s geplaatst, maar ik kreeg het maar niet voor elkaar.

Uiteindelijk ben ik gaan kijken naar andermans karakters en het rigging werk daarvan. Ik vond een andere viervoeter met een goed systeem. Deze maker heb ik direct gemaild voor hulp en of hij het mij wilde uitleggen hoe ik zo’n systeem moest maken voor de wasbeer.

Deze vriendelijke man stuurde mij een uitleg, maar was zo geavanceerd dat ik het één en ander heb moeten uitvogelen. Het was in mijn ogen in een soort code geschreven die ik eerst heb moeten ontcijferen en stukjes uit heb moeten halen om uiteindelijk zelf iets te moeten maken.

Dit was denk ik het grootste technische leerproces in de stage. Hierdoor ben ik een enorm stuk gegroeid in het werken in Maya en het maken van gespecialiseerde rigs. 

Dit is wat hij mij stuurde:

Tja niet echt een stappenplan… MAAR achteraf zo goed geweest. Door het helemaal zelf te ontcijferen, hersens laten kraken en zelf iets te coderen heb ik enorm veel geleerd! Wanneer ik weer zo’n groot probleem tegenkom, ben ik slim genoeg om dit op te kunnen lossen.